W Chinach herbata jest niezwykłym krzewem, przypisuje się jej wiele właściwości, włącznie z mocą uzdrawiania. Uzdrawiające własności i nie tylko, ma też kilka pilnie strzeżonych i chronionych kilkusetletnich krzewów rosnących w prowincji Fujian, na zboczach gór Wu Yi. Do tej pory tylko nieliczni mogli cieszyć się ich smakiem, jednak dzięki uprawie sadzonek pozyskanych z tychże krzewów, jej walory mogą poznać koneserzy i smakosze herbat na całym świecie.
O jakiej herbacie mowa?
Nazwa ma związek z wieloma krążącymi na jej temat legendami, przetłumaczona na język polski to Wielka Czerwona Szata w języku chińskim brzmi nie mniej dostojnie i poetycko, bo Da Hong Pao (https://www.krainaherbaty.pl/oolong/da-hong-pao).
Co to za rodzaj herbaty?
Jest to organiczny ulung, poddany fermentacji w 40-50 procentach, prażony na węglu drzewnym, dzięki czemu jest łagodniejsza dla żołądka. Przepisem na wydobycie głębi jej aromatów i smaków jest parzenie w temperaturze 95 stopni, najlepiej wielokrotnie dzięki czemu poznamy wszystkie tajemnice, które w sobie skrywa. Lekko dymny (węgiel drzewny na którym była prażona) aromat i smak delikatnie przechodzi w nieco łagodniejsze nuty przypraw i owoców. Kolor w zależności od długości parzenia od jasnego poprzez czerwonawy do brązowego.
Gdzie kupić tę herbatę?
W dobrych sklepach z herbatą i kawą, ale też w sklepach ze zdrową żywnością. Wielka Czerwona Szata jest cennym i szlachetnym napojem już dla każdego.