Popularny chwast, czy złote zioło, a może jedno i drugie? Pokrzywa, wielu kojarząca się z nieprzyjemnym pieczeniem po spacerze w lesie, jest również rośliną pomagającą leczyć wiele schorzeń.

Nasi przodkowie, znając dobroczynne działanie pokrzywy, regularnie gotowali z niej zupę. Dziś zbieranie pokrzyw i samodzielne przyrządzanie zup czy naparów nie jest już tak popularne, przede wszystkim ze względu na zmianę trybu życia, jednak z dobrodziejstw tej rośliny nadal możemy korzystać, gdyż w aptekach i zielarniach możemy kupić specjalne herbaty z pokrzyw czy suszone liście do przyrządzania naparu z pokrzywy.
Herbata z pokrzywy powinna na stałe zagościć w kuchni tych, którym zależy na zdrowych drogach moczowych, szybkiej przemianie materii oraz usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Pokrzywa posiada bowiem właściwości moczopędne, skutecznie usuwa toksyny z organizmu oraz szkodliwe produkty przemiany materii.
Pokrzywa posiada dużo witamin i minerałów, w tym między innymi witaminę C, B, oraz K, a także wapń, krzem oraz fosfor, co sprawia, że pomaga w budowaniu odporności, zdrowych kości, włosów i paznokci.
Napar z pokrzywy polecany jest młodym mamom, ponieważ pokrzywa w dużym stopniu przyspiesza produkcję mleka, jest również bezpieczna dla dziecka, dlatego można ją pić bez obaw o maleństwo.
Herbata pokrzywowa pomaga usuwać toksyny z organizmu, dlatego ma zbawienne działanie przy problemach z trawieniem, trzustką czy wątrobą.