Nasiona konopii, inaczej nazywane nasionami marihuany, dzielą się na trzy podstawowe rodzaje; nasiona cannabis indica, cannabis sativa oraz cannabis ruderalis. Niewielu ludzi wie, że nasiona same w sobie nie posiadają zdolności psychoaktywnych i ich kupno jest całkowicie legalne. Błędne powiązanie ich z działaniem ziela marihuany sprawia, że wielu ludzi omija je szerokim łukiem. Zupełnie niepotrzebnie! Nasiona przygotowane w odpowiedni sposób mogą dostarczyć nam wielu cennych składników odżywczych.
Właściwości zdrowotne nasion marihuany

Nasiona marihuany zawierają witaminy A, B, C i E, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy. W związku z tym istnieje szereg korzyści zdrowotnych z ich spożywania.
Najczęściej wymienianymi przez specjalistów są:
- Wspieranie układu trawiennego, ze względu na wysoką zawartość błonnika;
- Wspieranie odporności, gdyż są bogate w przeciwutleniacze, które redukują ilość wolnych rodników;
- Ochrona przed chorobami neurodegeneracyjnymi, wykazują działanie ochronne przed pogorszeniem funkcji poznawczych i zapaleniem mózgu;
- Wspieranie pracy serca, dzięki zawartości PUFA.
Stosowanie miejscowe olejku z nasion konopii wykazuje także właściwości łagodzące w przypadku chorób skórnych, takich jak egzema, łuszczyca, ciemieniucha u niemowląt oraz stany zapalne skóry.
Jak wprowadzić nasiona konopii do diety
Nasiona konopne są uznawane za orzechy i podobnie jak one mogą być używane na wiele sposobów. Przede wszystkim używa się je jako dodatek do ciast, koktajli, sałatek, jogurtów oraz płatków śniadaniowych. Wiele sklepów internetowych oferuje również inne produkty konopne, takie jak oleje konopne, mleko konopne oraz białko konopne w proszku.