Jedną z fantastycznych ziół rosnących dziko w Polsce jest czosnek niedźwiedzi. Jest to dosyć rzadko spotykana roślina, dlatego ogromne szczęście mają ci, którzy napotkają ją na swojej drodze na łące lub w lesie. To właśnie wczesna wiosna jest najlepszym czasem, aby zerwać sobie trochę liści czosnku niedźwiedziego, ponieważ później on zasycha i trzeba czekać kolejny rok na zbiory.
Jak przechowywać liście czosnku niedźwiedziego
Aby zatem przygotować sobie doskonałą przyprawę z liście czosnku niedźwiedziego, trzeba w odpowiedni sposób je przechować, aby nie straciły swojego wspaniałego aromatu. Jest na to doskonały sposób. Liście czosnku niedźwiedziego można mianowicie ususzyć, a następnie używać do posypywania na przykład twarożku lub zupy. Czosnek niedźwiedzi suszymy w przewiewnym miejscu, a następnie przechowujemy w lnianym lub bawełnianym woreczku.
Mrożenie liści czosnku niedźwiedziego

Jeżeli uda się zerwać piękne, duże i zielone liście czosnku, po umyciu i wysuszeniu ich można je włożyć do zamrażarki, wcześniej odpowiednio drobno krojąc. Tak samo postępuje się przecież z natką pietruszki albo koperkiem. Mrożenie takich ziół sprawia, że wszystkie drogocenne składniki odżywcze oraz aromat zachowują na dłużej, czemu nawet kilka miesięcy później doprawiając nimi zupę czy mięso, można cieszyć się ich w można cieszyć się ich przepięknym aromatem. Warto zatem rozejrzeć się za listkami czosnku, który jest naprawdę fantastyczną przyprawą pełną zdrowych składników.