Biała herbata ma kilka odmian. Wyróżnić można takie rodzaje, jak na przykład: Baihao Yinzhen, Pai Mu Tan oraz Shoumei. Pierwszy rodzaj jest produkowany w chińskiej prowincji, która nosi nazwę Fujian. Herbata ta jest najdroższa oraz najdelikatniejsza.
Znakomita herbata, która zachwyci każde podniebienie
Biała herbata mogła po raz pierwszy pojawić się w angielskiej publikacji w 1876 roku. Napój ten zawiera wszelkie polifenole oraz cenne składniki odżywcze. Różne białe herbaty mają różne ilości katechin, kategorii polifenoli, a ogólny zakres stężeń pokrywa się z ilością zielonej herbaty, co oznacza, że niektóre białe herbaty mają takie samo stężenie polifenoli jak niektóre zielone herbaty.
Degustacja białej herbaty
Wiele osób zastanawia się nad tym, jak wytwarza się białą herbatę. Jest to naprawdę bardzo proste. Na początku trzeba zebrać wszystkie liście z krzewu, następnie muszą one zwiędnąć. Kolejnym etapem jest suszenie. Liście można suszyć z pomocą powietrza lub promieni słonecznych. Wybór surowca do produkcji białej herbaty jest jednak niezwykle rygorystyczny; tylko wyrywanie młodych liści herbaty z dużą ilością delikatnych włosów może wytworzyć dobrej jakości białą herbatę o wysokiej wartości składników. Biała herbata jest również stosunkowo droga, więc nie każdy może sobie pozwolić na taki zakup. Cechuje się ona delikatnym smakiem, który jest pozbawiony całkowicie goryczy.